Renovering og ejendomsudvikling
skybrudssikring
og lar
SKYBRUDSSIKRING OG LAR ER EN EFFEKTIV MÅDE AT HÅNDTERE STORE MÆNGDER REGNVAND PÅ. BEGGE METODER KAN BRUGES TIL KLIMATILPASNINGER I FORENINGEN, SAMTIDIG ER DE MED TIL AT ØGE BIODIVERSITETEN MED GRØNNERE OG MERE BÆREDYGTIGE BYOMRÅDER.
SKYBRUDSSIKRING
Flere og flere byer, veje og bygninger bliver udfordret af store mængder vand udefra i perioder med skybrud og megen regn, en tendens som bliver hyppigere grundet klimaforandringerne. Mange vandskader kan undgås ved at sikre sig mod oversvømmelser, og det er derfor vigtigt med grundig beskyttelse af din ejendom og mod indtrængning af vand i bygningen. I nogle tilfælde kan afløbene ikke følge med ved kraftig regn og det kan resultere i store mængder vand i eller på bygningen.
Udsatte områder kan være taget, tagrender, altan/balkon, terræn, afløb, lyskasser og kældernedgange.
Er grundvandet i forvejen højt i dit område, er der yderligere risiko for at kælderen oversvømmes, f.eks. kan vandet stige op gennem afløbet, eller har der været en tilstrømning af vand, kan det løbe ind via lyskasser, kældervinduer eller kældertrapper o.l.
Det er derfor vigtigt med en skybrudsgennemgang af foreningens ejendom for at sikre mod ubehagelige overraskelser. Her finder man frem til den løsning, der passer bedst til foreningen. For er vandet trængt ind i bygningen og murværket, kan det give uoverskuelige konsekvenser på sigt. Løsninger forbundet hertil kan være at få fugtsikret og/eller etableret omfangsdræn, for at holde vandet ude af bygningen. Læs mere om det her.
laR
LAR er en forkortelse af Lokal Afledning af Regnvand, hvilket er en metode til at håndtere regnvandet på, så det ikke ledes ned i kloakken. Metoden er blevet populær i takt med klimaforandringerne og de større mængder regn, vi får året rundt. Når regnen falder, siver den ned i kloaksystemet, når der er tørke, er der vand opbevaret bl.a. i faskiner under jorden, som over tid vil fordampe. Med LAR bliver regnvand fra taget og overflader helt afkoblet kloakken og i stedet nedsiver det i grundvandet. Derved aflastes kloakkerne og man er med til at skybrudssikre sine kloakker på ejendommen. Nedsivningen sker så på grønne arealer til formålet eller i blomster- og regnbede. Hvis en forening vælger at få anlagt LAR, så hjælper man ikke kun sin egen boligforening, men også områderne omkring sig. Samtidig kan det være en anledning til at få renoveret resten af gårdmiljøet eller legepladsen, når man er i gang med at etablere LAR.
lar - BÆREDYGTIGHEDEN I FOKUS
I Danmark har vi et stort fokus på vores vandressourcer, da vi bor i et land med forskellige mængder af nedbør året rundt. Trio Arkitekter rådgiver vores boligforeninger om LAR-løsninger, som er en bæredygtig håndtering af regnvandet og en klimatilpasset løsning, der gør det muligt at genanvende regnvandet. Processen bag er naturlig og giver mulighed for at vandet enten kan fordampe, sive ned i jorden eller opbevares. Med tiden vil det vand, der ikke fordamper, langsomt synke ned i undergrunden ved hjælp af faskiner, regnbede, render, bassiner, grønne tage med nedløb mm. LAR er en mere bæredygtig metode til at håndtere tiltagende klimaforandringer, hvor vi oplever mere nedbør og tørke. Dertil er LAR er et populært valg for boligforeningerne i byen, og det kan være med til at skabe et nyt, attraktivt gård- eller lokalmiljø med grønne områder til beboere, store som små, og til gavn for biodiversiteten i byen.
hvorfor skal man få etableret lar?
LAR er en metode til regnvandshåndtering lokalt, hvor det falder. Anlæggene bruges til at opsamle, forsinke, filtrere eller genanvende regnvandet. Vandkvaliteten bliver forbedret, da jorden og planterne selv filtrerer og renser vandet naturligt.
LAR-løsninger i din forening reducerer belastningen i det eksisterende afløbs- eller kloaksystem, og det mindsker risikoen for oversvømmelser under kraftige regnskyl og skybrud. Det er med til at beskytte din ejendom mod skader på bygningen inklusive vejnettet i området.
LAR-løsninger er vigtige ift. en klimatilpasningsstrategi, fordi det er med til at reducere oversvømmelser ved ekstremt vejr og med til at bevare vandressourcerne, da faskiner mm. giver mulighed for opsamling og genanvendelse af regnvand til eksempelvis til havevanding eller toiletskyl.
LAR skaber flere grønne områder, da metoderne ofte inkluderer brugen af regnbede, grønne tage, permeable belægninger (vand drænes gennem belægningen) og vådområder. Alle de tiltag tilføjer naturligt grønne elementer til bymiljøet og er med til at øge biodiversiteten og dermed bæredygtige byområder.
VI HJÆLPER DIG PÅ VEJ
Rådgivning inden for skybrudssikring og LAR indgår som en naturlig og integreret del af Trio Arkitekters ydelser, så vi både er med til at bidrage til vores samfunds bæredygtige udvikling men også hjælper boligforeningerne godt på vej.
Vores rådgivere kan både løse jeres næste opgaver i alle skalatrin - lige fra større helhedsplaner til mere konkrete udformninger og design af LAR-projekter - og altid med bæredygtighed i fokus. Vi rådgiver og vejleder i den indledende fase. Vi sørger for at indhente de bedste tilbud til jer i et gennemarbejdet udbudsmateriale, så I slipper for det. Ved at benytte en rådgiver, minimerer I også risikoen for grimme overraskelser undervejs i forløbet.